Karvian talouden tila parani koronan keskellä kaikesta huolimatta

Torstai 11.2.2021 klo 12.56 - Voitto Raita-aho

Kun joulukuussa 2019 päätettiin vuoden 2020 talousarvioista, vuosikate (käyttökate) oli vain vajaa 15 000 euroa ylijäämäinen ja tilikauden tulos oli miinuksella 863 000 euroa. Tavoite tietysti on, että tilikauden tulos poistojen jälkeen on plussalla.

Nyt ennakkotiedot kertovat, että vuosikate on 1,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen, poistojen jälkeen ylijäämäksi jää noin 500 000 euroa. PoSan tilinpäätös voi vielä pienentää tätä ylijäämää.

Talouden tila parani koronan keskellä kaikesta huolimatta. Saimme lisää valtionosuuksia ja harkinnanvaraista avustusta. Verotulotkin pysyivät arvioidun mukaisina. Kunnan säästötoimet tietenkin vaikuttivat myös, näillä oli vajaan 500 000 euron vaikutus.

Veronmaksajien tekemän vertailun mukaan 220 kunnassa veroprosentti oli isompi kuin Karviassa, meillä kunnallisvero on 20,5 prosenttia. Vertailussa oli yhteensä 293 kuntaa.

Myös kiinteistöveroprosenttimme oli vertailussa alhaisimpia, pienin sallituin, mitä laki sallii. Lainamme asukasta kohden olivat peruskunnassa alle 1 000 euroa per asukas. Valtakunnan keskitaso on noin 3 500 euroa asukasta kohden. Alle 5000 asukkaan kunnissa luku on keskimäärin yli 4 000 euroa. Myös kunnan maksuvalmius on tyydyttävä.

Myös tämän vuoden osalta valtuusto päätti jatkaa tarkan euron politiikalla, kuitenkin siten, että palvelut eivät heikkene ja investoinnit pystytään toteuttamaan. Keskeisin tavoitteemme on elinvoimaisuuden kehittäminen. Jos sote-uudistus tulee, 60 prosenttia kunnan budjetista, eli lähes 10 miljoonaa euroa siirtyy maakunnalliselle hyvinvointialueelle.

Toivon mukaan korona saadaan talttumaan ja pystytään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Toivotan hyvää kevättä kaikille

Voitto Raita-aho,

Karvian kunnanhallituksen pj

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karvia, kunta, talous, korona, vuosikate