Karvian kuntatalous 2019 - 2020

Torstai 15.10.2020 - Voitto Raita-aho

Kuntatalouden ennuste rakentuu kuntien tuoreimpien tilastotietojen perusteella. Tällä hetkellä tilastotiedot ovat vuodelta 2019, eli ajalta ennen koronaa. Kuntatalouden tila heikkeni tuolloin poikkeuksellisen jyrkästi. Peräti 65 kunnan vuosikate oli vuonna 2019 negatiivinen ja tilikauden alijäämää oli 224 kunnalla (kuntia on 310). Myös Karviassa verotulot tipahtivat vuonna 2018 lähes puoli miljoonaa euroa. Myös vuoden 2019 tulopohja pieneni verouudistuksen vuoksi ja tilinpäätös oli yli miljoona euroa alijäämäinen. Nyt vuonna 2020 tämä asia on alkanut ennusteiden mukaan vähitellen korjaantua. Kassan tulleiden ennakkoverojen määrä on kasvanut.

Tänä vuonna on säästöjä haettu Kuntaliiton selvityksen pohjalta. Tässä ovat tavoitteena miljoonan euron säästöt. Tällä hetkellä olemme päässeet noin 500 000 euron säästöihin. Palvelut eivät ole lähes ollenkaan heikentyneet. Peruskunnan säästöt ovat 40 % koko kunnan budjetista. Jännityksellä odotamme, miten loput 60 %, eli PoSan ja erikoissairaanhoitopiirin budjetti pitää. Jos siellä pystyttäisiin pysymään budjetissa, niin tämän vuoden vuosikate olisi positiivinen, mutta tuskin pääsemme plussalle tämän tilikauden aikana.

Valtionosuudet nousevat - vuonna 2019 ne olivat 7,8 miljoonaa euroa, vuonna 2020 ne ovat 8,2 miljoonaa euroa. Ennuste vuodelle 2021 on 8,5 miljoonaa euroa. Myös verotulojen odotetaan nousevan ensi vuonna 7 miljoonaan euroon. Kaikesta huolimatta ensi vuoden budjetti on vielä haasteellinen. Itse pidän tavoitteena, että vuosikate saadaan reilusti plussalle. Mutta olisi toivottavaa, että myös tilikauden tulos poistojen jälkeen olisi voitollinen. Meillä on kuitenkin moni asia vielä hyvin, vaikka talous on kiristynyt. Toivotan kaikille hyvää syksyä. Voitto Raita-aho, Karvian kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karvia, talous, kunta, SDP, valtionosuus, valtionosuudet