Karvian talouden tila parani koronan keskellä kaikesta huolimatta

Torstai 11.2.2021 klo 12:56 - Voitto Raita-aho

Kun joulukuussa 2019 päätettiin vuoden 2020 talousarvioista, vuosikate (käyttökate) oli vain vajaa 15 000 euroa ylijäämäinen ja tilikauden tulos oli miinuksella 863 000 euroa. Tavoite tietysti on, että tilikauden tulos poistojen jälkeen on plussalla.

Nyt ennakkotiedot kertovat, että vuosikate on 1,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen, poistojen jälkeen ylijäämäksi jää noin 500 000 euroa. PoSan tilinpäätös voi vielä pienentää tätä ylijäämää.

Talouden tila parani koronan keskellä kaikesta huolimatta. Saimme lisää valtionosuuksia ja harkinnanvaraista avustusta. Verotulotkin pysyivät arvioidun mukaisina. Kunnan säästötoimet tietenkin vaikuttivat myös, näillä oli vajaan 500 000 euron vaikutus.

Veronmaksajien tekemän vertailun mukaan 220 kunnassa veroprosentti oli isompi kuin Karviassa, meillä kunnallisvero on 20,5 prosenttia. Vertailussa oli yhteensä 293 kuntaa.

Myös kiinteistöveroprosenttimme oli vertailussa alhaisimpia, pienin sallituin, mitä laki sallii. Lainamme asukasta kohden olivat peruskunnassa alle 1 000 euroa per asukas. Valtakunnan keskitaso on noin 3 500 euroa asukasta kohden. Alle 5000 asukkaan kunnissa luku on keskimäärin yli 4 000 euroa. Myös kunnan maksuvalmius on tyydyttävä.

Myös tämän vuoden osalta valtuusto päätti jatkaa tarkan euron politiikalla, kuitenkin siten, että palvelut eivät heikkene ja investoinnit pystytään toteuttamaan. Keskeisin tavoitteemme on elinvoimaisuuden kehittäminen. Jos sote-uudistus tulee, 60 prosenttia kunnan budjetista, eli lähes 10 miljoonaa euroa siirtyy maakunnalliselle hyvinvointialueelle.

Toivon mukaan korona saadaan talttumaan ja pystytään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Toivotan hyvää kevättä kaikille

Voitto Raita-aho,

Karvian kunnanhallituksen pj

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karvia, kunta, talous, korona, vuosikate

Karvian kuntatalous 2019 - 2020

Torstai 15.10.2020 - Voitto Raita-aho

Kuntatalouden ennuste rakentuu kuntien tuoreimpien tilastotietojen perusteella. Tällä hetkellä tilastotiedot ovat vuodelta 2019, eli ajalta ennen koronaa. Kuntatalouden tila heikkeni tuolloin poikkeuksellisen jyrkästi. Peräti 65 kunnan vuosikate oli vuonna 2019 negatiivinen ja tilikauden alijäämää oli 224 kunnalla (kuntia on 310). Myös Karviassa verotulot tipahtivat vuonna 2018 lähes puoli miljoonaa euroa. Myös vuoden 2019 tulopohja pieneni verouudistuksen vuoksi ja tilinpäätös oli yli miljoona euroa alijäämäinen. Nyt vuonna 2020 tämä asia on alkanut ennusteiden mukaan vähitellen korjaantua. Kassan tulleiden ennakkoverojen määrä on kasvanut.

Tänä vuonna on säästöjä haettu Kuntaliiton selvityksen pohjalta. Tässä ovat tavoitteena miljoonan euron säästöt. Tällä hetkellä olemme päässeet noin 500 000 euron säästöihin. Palvelut eivät ole lähes ollenkaan heikentyneet. Peruskunnan säästöt ovat 40 % koko kunnan budjetista. Jännityksellä odotamme, miten loput 60 %, eli PoSan ja erikoissairaanhoitopiirin budjetti pitää. Jos siellä pystyttäisiin pysymään budjetissa, niin tämän vuoden vuosikate olisi positiivinen, mutta tuskin pääsemme plussalle tämän tilikauden aikana.

Valtionosuudet nousevat - vuonna 2019 ne olivat 7,8 miljoonaa euroa, vuonna 2020 ne ovat 8,2 miljoonaa euroa. Ennuste vuodelle 2021 on 8,5 miljoonaa euroa. Myös verotulojen odotetaan nousevan ensi vuonna 7 miljoonaan euroon. Kaikesta huolimatta ensi vuoden budjetti on vielä haasteellinen. Itse pidän tavoitteena, että vuosikate saadaan reilusti plussalle. Mutta olisi toivottavaa, että myös tilikauden tulos poistojen jälkeen olisi voitollinen. Meillä on kuitenkin moni asia vielä hyvin, vaikka talous on kiristynyt. Toivotan kaikille hyvää syksyä. Voitto Raita-aho, Karvian kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karvia, talous, kunta, SDP, valtionosuus, valtionosuudet