Puhe Karvia-Päivillä 2018

Keskiviikko 8.8.2018 klo 18:15 - Voitto Raita-aho

Hyvä juhlaväki ja hyvät ja naiset herrat.


Minulla on mieluisa tehtävä tuoda Karvian kunnan tervehdys näille jo 37. kerran järjestettäville Karvia-päiville. Aluksi haluan kiittää Karvian Yrittäjiä vuodesta toiseen jatkuneesta talkootyöstä.


Karvia tunnetaan omaleimaisena kuntana useiden tapahtumien johdosta, sanoi tutkija Timo Aro Kankaanpään Seudun 50-vuotisjuhlassa alkukesästä. Tämä on noteerattu Satakunnassa ja koko Suomessa.
Karvian kuntastrategiassa Karvia on edelleen itsenäinen, vireä ja lapsiystävällinen kunta. Karvia on elinvoimainen, omaleimainen ja viihtyisä edelläkävijäkunta. Kunta tarjoaa asukkailleen laadukkaat lähipalvelut kustannustehokkaasti.


Karvia tunnetaan vireänä kuntana, jossa kokoonsa nähden monipuoliset ja laadukkaat palvelut. Kunnassa on edelleen aktiivinen ja monipuolinen liikunta- ja kulttuuritoiminta. Viime helmikuussa saimme urheilugaalassa ykköspalkinnon seuratoiminnasta.
 
Hyvä Karvia-päivien yleisö. Kuntatalous ja elinkeinopolitiikka kulkevat käsi kädessä.


Hyvät uutisen ensin ja sen jälkeen siitä, mitkä haasteet ovat edessä. Sote- ja maakuntauudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Ajankohta siirtyy vuoden 2021 alkuun ja vaalien ajankohta on vuoden 2019 keväällä. Hyvät kuulijat, vielä on kuitenkin epävarmuustekijöitä uudistuksen suhteen. Tämä uudistus tarkoittaa käytännössä, että 60 % sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy uudelle maakunnalle.


Karvian kuntatalous on tyydyttävällä tasolla. Tilipäätöksessä vuodelta 2017 vuosikate on plussalla yli miljoona eroa. Tilikauden ylijäämä oli vähän yli 200.000 euroa. Karviassa velka asukasta kohden oli 1300 euroa kun maan keskiarvo oli 4600 euroa. Haasteena ovat edelleen valtinosuuksien vähennys ja verotulojen kehitys.
Kuntien konsernin ylijäämällä mitattuna Karvia on 8. paras koko Suomessa: 5542 euroa/asukas. Paras kunta oli Kannonkoski: 8425 euroa/asukas ja Eurajoki toisena Satakunnasta. Tilipäätöksessä ovat mukana kaikki kunnan omistamat yhtiöt.


Elinkeinopolitiikassa on kyse työpaikkojen lisäämisestä, tämä tapahtuu yritysten kautta. Kunnalle on tärkeää luoda hyvät puitteet yritystoiminnalle.


Elinkeinopoliittinen mittaristo 2018 -kyselyssä Karvia sijoittui kahdeksanneksi parhaaksi alle 10.000 asukkaan kunnista. Tulos julkaistiin Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella.
Tämä arvosana muodostuu seitsemästä osa-alueesta, joita ovat elinkeinopolitiikka ja resurssit, kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, viestintä ja tiedottaminen, koulutus ja osaaminen, kuntien hankintapolitiikka, kuntapalvelut ja infrastruktuuri sekä kunnan elinkeinotoimen toiminta. Yrityslähtöisyyttä kyselyssä arvioitiin muun muassa sillä perusteella, kuunteleeko kunta yrittäjiä tehdessään heitä koskevia päätöksiä. Olemme kunnassa iloisia yrittäjiltä saamastamme hyvästä arvosanasta ja pyrimme olemaan sen arvoisia ja kurkottamaan yhä korkeammalle.


Olemme olleet tänä kesänä esillä Porin asuntomessuilla, tämäkin on osa suunnitelmaa, jolla kuntamme houkuttelevuutta lisätään. Ympärillämme on myös hieno luonto ja sen antamat tulevaisuuden mahdollisuudet.

Osallistumme Geopark-hankkeeseen ja jos hanke onnistuu, tietää tämä myös lisää yritystoimintaa ja elämää Karviaan.Geopark-piste on esillä  myös täällä torilla tänään.


Toivotan kaikille mukavaa Karvia-Päivien sunnuntaita!
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karvia-Päivät, 2018, Karvia, kunnan tervehdys

Puhe Lahden puoluekokouksessa

Maanantai 6.2.2017 klo 20:12 - Voitto Raita-aho

Hyvät toverit, hyvä puoluekokousväki

olemme kokoontuneet hyvin merkittävään puoluekokoukseen. Teemme tulevaisuuden valintoja ja päätöksiä.

Sosialidemokraattinen puolue on vaikuttanut yhteiskunnassamme 110 vuotta. Nyt on koittanut aika, jolloin yhteiskuntamme tarvitsee meitä enemmän kuin koskaan ennen.

Tavoitteemme ovat kohdillaan: Sosialidemokraattinen Suomi on oikeudenmukainen yhteiskunta, jossa ihmisiä ja luontoa kohdellaan reilusti ja vastuullisesti. Suomessa on innostava ilmapiiri, joka antaa ihmisten kasvulle ja yritteliäisyydelle tilaa, ilman pelkoa syrjinnästä tai epäoikeudenmukaisuudesta. Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että hädän hetkellä kukaan ei jää yksin.

Nykyinen Sipilän hallitus toimii päinvastaisesti. Erilaiset leikkaukset, jotka kohdistuvat köyhiin, lapsiperheisiin, yksinhuoltajiin, eläkeläisiin ja työttömiin ovat epäoikeudenmukaisia. Ymmärrän kyllä, että säästöjä on tehtävä, mutta ne on kohdennettava sinne, missä on varaa.

Hyvät toverit, lähiajan tavoitteemme on olla kuntavaaleissa maan suurin puolue. Tämä on tavoitteemme myös mahdollisissa maakuntavaaleissa ja tulevissa eduskuntavaaleissa. Meidän on tuotava nykymenolle selkeä vaihtoehto. Esimerkiksi vaihtoehtobudjettimme on hyvä asia, siinä ovat ykkösasiana kasvu ja työllisyys. Myös eriarvoisuuden vähentäminen, köyhyyden poistaminen ja hyvän elämän turvaaminen suomalaisille ovat hyvin tärkeitä tavoitteita.

Tulevaisuudessa on paljon haasteita. Talouden rakenteet on saatava kuntoon, yhteiskunnan sopimuspolitiikasta on pidettävä tinkimättömästi kiinni ja hyvinvointivaltion säilyttämisestä ja kehittämisestä on huolehdittava.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, Lahti,

Ehdokkaaksi ehtii vielä

Sunnuntai 29.1.2017 - Voitto Raita-aho

Kuntavaaleissa pääsemme vaikuttamaan taas oman kuntamme asioihin. Nyt on vielä mahdollisuus asettautua ehdokkaaksi ja päästä tekemään työtä oman kuntamme eteen. Jos asia yhtään kiinnostaa, ota yhteyttä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karvia, kuntavaalit, 2017